Aangereden door auto

Of u nu als fietser, voetganger of automobilist bent aangereden door een auto, in alle gevallen kan het leiden tot lichamelijke verwondingen en/of psychische klachten. In de meeste gevallen heeft u recht op een schadevergoeding. Zelfs als u zelf deels schuldig bent voor het ontstaan van het ongeval. Een verkeersongeval leidt niet alleen tot lichamelijke of psychische schade, maar ook tot financiële problemen. Zelfs bij kleine ongevallen kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn, met medische kosten, inkomensschade en smartengeld tot gevolg. Wij zorgen ervoor dat u zich niet druk hoeft te maken om geldzorgen door voorschotten op de schadevergoeding te vorderen.

Als automobilist aangereden door auto

Als u als automobilist bent aangereden door een auto dan staat de aansprakelijkheid niet van rechtswege vast en dient te worden beoordeeld aan de hand van de schuldvraag. Hoewel de schuldvraag in veel gevallen eenvoudig kan worden beantwoord, zijn er ook situaties waarin dit minder duidelijk is. Hier zijn enkele voorbeelden van situaties waarin de aansprakelijkheid van de automobilist over het algemeen eenvoudig kan worden vastgesteld:

  • De automobilist negeerde een stoplicht of verkeersbord en veroorzaakte daarmee het ongeval.
  • De automobilist reed te hard en kon niet op tijd stoppen of uitwijken om de aanrijding te voorkomen.
  • De automobilist reed achteruit zonder voldoende te kijken of te waarschuwen, wat resulteerde in een botsing.
  • De automobilist was afgeleid door bijvoorbeeld telefoongebruik en merkte de andere weggebruiker niet op.
  • De automobilist voerde een inhaalmanoeuvre uit op een onveilige manier en raakte de andere weggebruiker.
  • De automobilist verleende geen voorrang en veroorzaakte daardoor de aanrijding.

De schuldvraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Het is daarom verstandig om voldoende bewijs te verzamelen. Onze advocaten en juristen zijn er om u te helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Bovendien kunt u in sommige gevallen nog steeds aanspraak maken op een schadevergoeding, zelfs als u deels schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval.

Als fietser aangereden door auto

U kunt na een aanrijding tussen een fiets en een auto een beroep doen op artikel 185 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Artikel 185 WVW luidt als volgt: Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.

Dit wetsartikel stelt dat als een motorvoertuig schade veroorzaakt aan een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer, de bestuurder van het motorvoertuig in principe aansprakelijk is voor de schade. Dit betekent voor u dat de automobilist ten minste 50% van uw schade moet vergoeden. Als u geen schuld heeft aan het ontstaan van het verkeersongeval, dan is de automobilist verplicht om 100% van uw schade te vergoeden. Er zijn enkele uitzonderingssituaties waarin dit niet van toepassing is. Bijvoorbeeld wanneer de automobilist een geslaagd beroep kan doen op overmacht of wanneer u de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. In de praktijk wordt dit vrijwel nooit aangenomen.

Aangereden door auto

Als voetganger aangereden door auto

Als u als voetganger bent aangereden door een auto, wordt uw schade in ieder geval voor minimaal 50% vergoed. Voetgangers worden net zoals fietsers aangemerkt als zwakke verkeersdeelnemers en genieten daarom extra bescherming op basis van artikel 185 WVW. De automobilist is verplicht om 100% van uw schade te vergoeden, indien u geen schuld hebt aan het ontstaan van het ongeval. Dit wetsartikel is bedoeld om de bescherming van zwakke verkeersdeelnemers te waarborgen en ervoor te zorgen dat zij eerlijk gecompenseerd worden bij ongevallen.

Wat te doen na een aanrijding?

Na een aanrijding is het essentieel om enkele stappen te ondernemen:

  1. Invullen van het schadeformulier: Vul het schadeformulier volledig in samen met de bestuurder van het betrokken voertuig. Dit helpt om de schuldvraag duidelijk te maken en kan samen met uw letselschadeclaim worden ingediend bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
  2. Verzamelen van bewijsmateriaal: Verzamel bewijsmateriaal, zoals foto’s van de locatie van het ongeval en gegevens van eventuele getuigen. Dit kan van pas komen bij het onderbouwen van uw zaak.
  3. Zoek medische hulp: Als u pijnklachten ervaart, is het belangrijk om uw huisarts te bezoeken. De huisarts kan uw klachten onderzoeken en documenteren in uw medisch dossier. Dit dossier dient als belangrijk bewijs voor uw letselschadeclaim.
  4. Kosten in kaart brengen: Houd de kosten die voortvloeien uit het ongeval bij, zoals medische kosten, reiskosten naar medische afspraken en reparatiekosten voor beschadigde eigendommen. Het in kaart brengen van deze kosten ondersteunt uw schadeclaim.

Neem contact met ons op

Hebt u letsel opgelopen als gevolg van een aanrijding? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag wat uw mogelijkheden zijn en geven we u uitgebreid advies. 

Direct telefonisch advies?

Wij adviseren u graag geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wij zorgen ervoor dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

Stel gerust uw vraag. Wij reageren binnen 1 werkdag.