Letselschade fietsongeluk

Bent u als fietser slachtoffer geworden van een verkeersongeval en heeft u letselschade opgelopen? U heeft als fietser bijna altijd recht op een schadevergoeding na een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig. 

Op basis van de wet worden fietsers namelijk extra beschermd. Fietsers zijn namelijk erg kwetsbaar zijn in het verkeer. Een ongeval met lage snelheid kan immers al leiden tot ernstige verwondingen.

Aansprakelijkheid fietsongeluk

Een gemotoriseerde verkeersdeelnemer is in beginsel aansprakelijk voor een fietsongeluk. Een auto, vrachtwagen, bromfiets zijn voorbeelden van gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Artikel 185 WVW bepaalt dat bij een aanrijding tussen een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer, de gemotoriseerde verkeerdeelnemer in beginsel aansprakelijk is. Dit is slechts anders als een geslaagd beroep kan worden gedaan op overmacht of opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid.

Uitzonderingsgevallen

De gemotoriseerde verkeersdeelnemer is niet aansprakelijk als hij een geslaagd beroep kan doen op overmacht. Dit geldt wanneer hij kan aantonen dat hij geen schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval en alle mogelijke voorzorgsmaatregelen heeft genomen om het te voorkomen. Overmacht is van toepassing in onverwachte situaties buiten zijn controle waarin hij niets anders kon doen om het ongeval te voorkomen.

Daarnaast is een gemotoriseerde verkeersdeelnemer niet aansprakelijk als sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid. Dit wordt in de praktijk vrijwel nooit aangenomen.

Voorbeeld overmacht

Er is bijvoorbeeld mogelijk sprake van overmacht in de volgende situatie. Een automobilist rijdt op een regenachtige dag met verminderd zicht en plotseling een fietser ziet die zonder verlichting in het donker de weg op rijdt. De automobilist probeert te remmen, maar door het gladde wegdek glijdt de auto door en raakt de fietser. In dit geval kan de automobilist mogelijk een geslaagd beroep doen op overmacht, omdat het een onverwachte situatie was waar hij geen controle over had. Hij kon redelijkerwijs niets anders doen om het ongeval te voorkomen

fietsongeluk-letselschade

100% schadevergoeding na fietsongeluk

U heeft recht op volledige vergoeding van uw schade als u geen schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval. U dient te bewijzen dat het ongeval enkel is ontstaan voor de verkeersfouten van de ander.

50% schadevergoeding na fietsongeluk

Als fietser kunt u ook aanspraak maken op een schadevergoeding als het verkeersongeval mede door uw eigen verkeersfouten is ontstaan. U heeft ten minste recht op een vergoeding van 50% van uw schade. Het eigen schuld percentage kan nog naar boven worden bijgesteld als de fouten van de automobilist in grotere mate hebben bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval of als u een beroep kunt doen op de billijkheidscorrectie. 

Schadevergoeding claimen na fietsongeluk

Als slachtoffer van een fietsongeval heeft u letselschade opgelopen. Een letselschadevergoeding bestaat uit materiële en immateriële schade. U kunt mogelijk aanspraak maken op de volgende schadeposten:

  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Kosten voor huishoudelijke hulp
  • Kosten voor verlies aan zelfwerkzaamheid
  • Kosten zonder nut
  • Kosten voor extra kinderopvang
  • Inkomensschade
  • Een compensatie voor studievertraging
  • Smartengeld

Het berekenen van de omvang van uw schade is complex. Het is daarom raadzaam om een letselschadeadvocaat in te schakelen zodat de hoogte van uw schadevergoeding nauwkeurig wordt berekend.

Bel ons voor een afspraak

Bent u onverhoopt aangereden door een gemotoriseerd voertuig zoals een auto of een vrachtwagen? In de meeste gevallen is de wederpartij aansprakelijk voor uw letselschade.

Direct telefonisch advies?

Wij adviseren u graag geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wij zorgen ervoor dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

Stel gerust uw vraag. Wij reageren binnen 1 werkdag.