Als u als fietser bent aangereden door een auto, kunt u in beginsel aanspraak maken op een schadevergoeding als het verkeersongeval is veroorzaakt door de ander. Als gevolg van het ongeval krijgt u te maken met diverse kostenposten. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp, kosten zonder nut, inkomensschade en smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de pijn, het leed en gederfde levensvreugde. De hoogte van de smartengeldvergoeding varieert per zaak.
Een automobilist is na een aanrijding met een fietser ten minste voor 50% aansprakelijk. Artikel 185 WVW bepaalt namelijk dat wanneer een ongeval tussen een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een fietser heeft plaatsgevonden, de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig in beginsel aansprakelijk is. Het percentage wordt bijgesteld naar 100% als u geen enkele verkeersfout heeft gemaakt.
De automobilist is niet aansprakelijk indien een geslaagd beroep kan worden gedaan op overmacht. Een beroep op overmacht slaagt wanneer de gemotoriseerde verkeersdeelnemer rechtens geen enkel verwijt treft aan het ontstaan van het ongeval en als de fouten van de fietser zo onwaarschijnlijk waren dat hij daar redelijkerwijs geen rekening mee kon houden. De 50%-regel is ook niet van toepassing als de fietser het verkeersongeval zelf opzettelijk heeft veroorzaakt.
De aansprakelijkheid is anders geregeld wanneer een aanrijding tussen twee fietsers heeft plaatsgevonden. In dit geval wordt de aansprakelijkheid vastgesteld op basis artikel 6:162 BW en dient rekening te worden gehouden met al de omstandigheden van het geval. De schuldvraag wordt beantwoord door middel van de over en weer gemaakte fouten.
Na een ongeval krijgt u te maken met verschillende kostenposten. Deze kunt u in rekening brengen bij de aansprakelijke partij. U kunt aanspraak maken op de volgende schadeposten:
Smartengeld is een vergoeding voor de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde. Er is geen vaste formule om de smartengeldvergoeding te bepalen. Diverse factoren zijn van belang:
Het berekenen van een smartengeldvergoeding is in de meeste gevallen complex. Het is raadzaam om een letselschadeadvocaat of jurist in te schakelen.
Hieronder worden een aantal zaken besproken waarin aan het slachtoffer een smartengeldvergoeding is toegekend.
Tijdens het oversteken op een fietsersoversteekplaats werd het slachtoffer aangereden door een auto waardoor zij een ernstige rugwervelfractuur heeft opgelopen. Een deskundige heeft het percentage blijvende invaliditeit vastgesteld op 12%. Als gevolg van het letsel ervaart zij continu pijn, pijn die iedere dag optreedt en naar verwachting blijvend zal zijn en zeer intens kan zijn. Ze ondervindt in het dagelijks leven blijvend beperkingen. Door de rechter wordt een smartengeldvergoeding van € 15.000 toegekend.
Een bestuurlijk juridisch medewerker is als fietser door een automobiliste aangereden die hem geen voorrang verleende. Hij kwam daardoor met zijn hoofd op het dak van de auto terecht en vervolgens op de grond. Hij liep een hersenschudding op, een sleutelbeenfractuur, een snijwond en enkele kneuzingen. Het slachtoffer ondervond tevens hoofdpijnklachten, concentratiestoornissen, had last van vermoeidheid en coördinatie- en balansproblemen. Hij heeft zijn baan moeten opgeven en ondervond klachten en beperkingen bij zijn dagelijkse bezigheden. Het smartengeld is door de rechter vastgesteld op € 28.000.
Onze advocaten en juristen behandelen dagelijks letselschadezaken. Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag de mogelijkheden en geven wij u alvast uitgebreid advies
Kan ik u ergens mee helpen?