Heb ik recht op een schadevergoeding bij letselschade?

U heeft recht op een letselschadevergoeding als u letsel heeft opgelopen door toedoen van een ander, dan moet de ander uw schade vergoeden. U heeft mogelijk zelfs aanspraak maken op een schadevergoeding als u zelf gedeeltelijkschuldig bent aan het ontstaan van het ongeval.

Wat is letselschade?

Letselschade omvat zowel lichamelijk letsel als psychisch letsel. De schade kan zijn veroorzaakt door verschillende soorten ongevallen. Denk hierbij aan onder andere een verkeersongeval, een arbeidsongeval, een medische fout, schade door een gebrekkig product, schade door een dier en ander onrechtmatig handelen.

Recht op een letselschadevergoeding

U kunt bij verschillende soorten ongevallen aanspraak maken op een schadevergoeding:

  • Een verkeersongeval: U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval dat is ontstaan door het weggedrag van de ander. In dit geval heeft u recht op een schadevergoeding. Als u als bestuurder of passagier van een auto slachtoffer bent geworden van een eenzijdig verkeersongeval, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. In dit geval is het van belang dat een beroep kan worden gedaan op een SVI-verzekering. Ook als het ongeval gedeeltelijk is ontstaan door uw eigen schuld, kunt u uw schade claimen bij de tegenpartij.
  • Een arbeidsongeval: Uw werkgever is bijna altijd aansprakelijk voor een arbeidsongeval. Uw werkgever heeft namelijk een ruime zorgplicht. Dit houdt in dat uw werkgever moet zorgdragen voor een veilige werkomgeving. Hij moet al de veiligheidsmaatregelen treffen om ongevallen te voorkomen. Als u kunt aantonen dat u letsel heeft opgelopen tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk.
  • Schade door een dier: Op grond van artikel 6:179 BW is de eigenaar van een dier in beginsel aansprakelijk voor de schade. Het betreft een risicoaansprakelijkheid. Dit betekent dat de eigenaar van het dier ook aansprakelijk is als hij geen schuld heeft aan het ontstaan van de schade.
schadevergoeding-letselschade

De letselschadevergoeding

Veelvoorkomende schadeposten zijn:

  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Huishoudelijke hulp
  • Verlies aan zelfwerkzaamheid
  • Inkomensverlies
  • Economische kwetsbaarheid
  • Studievertraging
  • Aangepaste auto / woning
  • Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor het pijn, het leed en de gederfde levensvreugde. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de aard en ernst van het letsel, het herstel, de gevolgen op uw dagelijks leven, de invloed op toekomstige ontwikkelingen, uw leeftijd en soortgelijke uitspraken.

Kosteloze juridische bijstand

Zodra de aansprakelijkheid is erkend, hoeft u geen kosten voor een advocaat of jurist te betalen. U heeft dan recht op kosteloze juridische bijstand. In de wet is bepaald dat de aansprakelijke partij de redelijke kosten voor juridische bijstand dient te vergoeden. Schakel onmiddellijk na het ongeval een advocaat of jurist in.

Kunt u aanspraak maken op een letselschadevergoeding?

Bent u op zoek naar een letselschadeadvocaat? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag de mogelijkheden en geven wij u alvast uitgebreid advies

Direct telefonisch advies?

Wij adviseren u graag geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wij zorgen ervoor dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

Stel gerust uw vraag. Wij reageren binnen 1 werkdag.