Voorschot bij letselschade

Een letselschadezaak wordt pas afgewikkeld zodra sprake is van een medische eindtoestand. Dat is het geval wanneer het slachtoffer volledig is hersteld of naar verwachting geen verbeteringen meer zullen optreden. 

In de tussentijd heeft u wel kosten die u moet maken als gevolg van het ongeval. Daarom heeft u recht op een voorschotten op de schadevergoeding.

Wat is een voorschot bij letselschade?

Een voorschot is een vooruitbetaling die aan het letselschadeslachtoffer wordt gedaan voordat de definitieve schadevergoeding is vastgesteld. De hoogte van het voorschot is afhankelijk van diverse factoren zoals de hoogte van de reeds verschenen schade, de diverse schadeposten waarop  u aanspraak kunt maken en de looptijd van de schade. De verzekeraar stelt de hoogte van het voorschot vast. De betaalde voorschotten worden verrekend met de definitieve schadevergoeding.

Waarom wordt een voorschot uitbetaald?

Bij letselschadezaken wordt een voorschot uitgekeerd om het slachtoffer financieel te ondersteunen tijdens het letselschadetraject. Omdat het vaststellen en ontvangen van de definitieve schadevergoeding een lange tijd in beslag kan nemen, biedt het voorschot het slachtoffer alvast enige verlichting voor onmiddellijke kosten als gevolg van het ongeval, zoals medische kosten, inkomensverlies en andere directe uitgaven. Het voorschot fungeert als een tijdelijke tegemoetkoming in afwachting van de uiteindelijke en definitieve schadevergoeding, waardoor het slachtoffer financieel geholpen wordt.

voorschot-letselschade

Schadeposten voorschot letselschade

Als u letselschade heeft opgelopen kunt u aanspraak maken op diverse schadeposten. Denk hierbij aan onder andere:

  • Medische kosten bestaande uit kosten voor een ziekenhuisopname, het verbruikt eigen risico, kosten voor fysiotherapiebehandelingen.
  • Kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp.
  • Kosten voor mantelzorg.
  • Kosten voor verlies aan zelfwerkzaamheid dit zijn kosten voor het laten verrichten van tuinonderhoud, schilderwerk of andere werkzaamheden in en rondom de woning.
  • Een compensatie voor studievertraging.
  • Inkomensschade bestaande uit onder andere loonverlies en gemiste bonussen.
  • Het smartengeld

De schadeposten dienen deugdelijk te worden onderbouwd. Als een schadepost niet is onderbouwd zal de verzekeraar zich op het standpunt stellen dat deze kosten niet voor vergoeding in aanmerking komen. Het is daarom van belang om bonnetjes en facturen met betrekking tot gemaakte kosten goed bij te houden.

Geen aansprakelijkheid is erkend

Als de wederpartij een voorschot uitbetaalt, brengt dit niet zomaar met zich mee dat de aansprakelijkheid is erkend. De wederpartij betaalt uit vrije wil een voorschot uit. Een voorschot kan dus ook worden uitbetaald als de aansprakelijkheid niet vaststaat.

Neem contact met ons op

Heeft u te maken met letselschade als gevolg van een ongeval? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag wat uw mogelijkheden zijn en geven we u uitvoerig advies.

Direct telefonisch advies?

Wij adviseren u graag geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wij zorgen ervoor dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

Stel gerust uw vraag. Wij reageren binnen 1 werkdag.