De duur van een letselschadezaak is vooraf lastig in te schatten. De duur varieert per zaak en is afhankelijk van diverse omstandigheden. Een letselschadezaak wordt pas afgewikkeld als sprake is van een medische eindtoestand.
Houd er rekening mee dat uw letselschadezak mogelijk pas na één of twee jaren definitief wordt afgewikkeld.
Doorgaans duurt een letselschadezaak langer als het letsel complex is. Al de klachten en daaruit voortvloeiende beperkingen moeten in kaart worden gebracht. Dit duurt langer bij ernstig letsel. Het letselschadeslachtoffer staat dan onder behandeling bij diverse medisch behandelaren of volgt een multidisciplinair traject. Bij iedere medische behandelaar moet medische informatie worden opgevraagd zodat het medisch dossier compleet is.
De verzekeraar van de tegenpartij onderzoekt uitgebreid of de klachten voor het ongeval niet ook al aanwezig waren. Als u voor het ongeval last had van dezelfde klachten dan zal de verzekeraar zich op het standpunt stellen dat deze klachten niet ongevalsgevolg zijn. U heeft dan geen recht op een schadevergoeding. Indien de verzekeraar het causaal verband tussen de klachten en het ongeval blijft betwisten, dient een expertise te worden opgestart. Een onafhankelijke deskundige doet dan onderzoek naar de vraag of de klachten voor het ongeval al aanwezig waren.
Een letselschadezaak kan pas worden afgewikkeld zodra een medische eindtoestand is bereikt. Dit is het geval als het letselschadeslachtoffer volledig is genezen of wanneer geen verbeteringen meer worden verwacht. Het is te risicovol om een zaak af te wikkelen zonder dat de medische eindtoestand is bereikt. Een zaak wordt afgewikkeld met finalekwijting. Dit betekent dat u na afwikkeling niet meer kunt terugkomen op uw zaak. Als u na het afwikkelen van uw zaak nog geopereerd moet worden aan het ongevalsgerelateerde letsel, dan hoeft de tegenpartij deze kosten niet meer te betalen.
Omdat een letselschadezaak pas na enkele jaren wordt afgewikkeld, heeft u tussentijds recht op voorschotten. Een voorschot is een vooruitbetaling op de definitieve schadevergoeding. Een voorschot wordt uitbetaald in letselschadezaken om het slachtoffer financieel te ondersteunen tijdens het letselschadetraject.
Het kan enige tijd duren voordat de uiteindelijke schadevergoeding wordt vastgesteld en uitbetaald. Een voorschot biedt het slachtoffer alvast enige financiële verlichting om de directe kosten en gevolgen van het letsel aan te pakken, zoals medische kosten, revalidatiekosten, inkomensverlies en andere onmiddellijke uitgaven. Het voorschot dient als tijdelijke tegemoetkoming in afwachting van een volledige en definitieve schadevergoeding.
Secundaire victimisatie houdt in dat de afhandeling van een letselschadezaak door de verzekeraar onnodig lang duurt. Dit verwijt moet door het slachtoffer worden onderbouwd. Schadeafhandeling is onrechtmatig als een verzekeraar verwijtbaar handelt en het slachtoffer hierdoor nadeel ondervindt. Indien sprake is van onrechtmatige schadeafhandeling heeft u mogelijk recht op een hoger smartengeldbedrag.
Bent u slachtoffer geworden van een ongeval? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag wat uw mogelijkheden zijn en geven we u uitgebreid advies.
Kan ik u ergens mee helpen?