Aanrijding van achteren

Als u slachtoffer bent geworden van een aanrijding van achteren, dan heeft u waarschijnlijk veel aan uw hoofd. Naast schade aan uw auto kan een kop-staartbotsing leiden tot onder andere nek- of rugpijn. Bij een aanrijding van achteren is de achterop rijdende bestuurder meestal aansprakelijk. U heeft dus in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Hoewel de hoogte van de schadevergoeding bij een kop-staartbotsing varieert op basis van de ernst van het letsel, is hulp zoeken bij een ervaren letselschadeadvocaat of jurist de beste manier om de schadevergoeding te krijgen die u verdient.

Whiplash na aanrijding van achteren

Een whiplash ontstaat meestal na een aanrijding van achteren vanwege de abrupte, ongecontroleerde beweging van het hoofd en de nek. Bij een dergelijke botsing beweegt het lichaam naar voren door de impact, maar het hoofd blijft een fractie van een seconde achter door de traagheid. Hierdoor beweegt de nek extreem snel naar voren en vervolgens naar achteren. Een aanrijding van achteren kan leiden tot symptomen zoals nekpijn, rugpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en in sommige gevallen ook psychische klachten.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding van achteren

Wettelijk is bepaald dat de bestuurder in staat moet zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. De achterop rijdende auto is in de meeste gevallen schuldig aan een aanrijding van achteren omdat artikel 19 RVV is geschonden. Uit jurisprudentie vloeit voort dat u als eisende partij moet bewijzen dat iemand anders aansprakelijk is voor het verkeersongeval.

Aanrijding van achteren

Voorligger medeaansprakelijk bij aanrijding van achteren

In de meeste gevallen is de achterste bestuurder aansprakelijk voor een aanrijding van achteren, omdat hij verantwoordelijk is voor het handhaven van een veilige volgafstand en moet anticiperen op de verkeerssituatie voor zich. Er zijn echter enkele uitzonderlijke situaties waarin de voorste bestuurder enige mate van schuld kan hebben voor de aanrijding van achteren. Denk hierbij aan de volgende situaties:

  • Onverwacht en abrupt remmen: Als de voorste bestuurder onverwacht en zonder redelijke reden hard remt, waardoor de achterste bestuurder geen tijd heeft om te reageren, kan de voorste bestuurder medeaansprakelijk worden gesteld.
  • Afsnijden: een aanrijding van achteren kan ook ontstaan door afsnijden. Als een bestuurder plotseling en onverwacht van rijstrook wisselt en daarbij de afstand tot het voertuig achter hen niet goed inschat, kan dit leiden tot een aanrijding van achteren. Dit gebeurt meestal doordat de achteropkomende bestuurder niet genoeg tijd heeft om te reageren en een botsing niet kan voorkomen.

Aanrijding van achteren, wat nu?

Het is altijd belangrijk om direct na een aanrijding van achteren medische hulp te zoeken zodat uw klachten worden onderzocht en behandeld. Zelfs als er aanvankelijk geen ernstige symptomen zijn, omdat whiplashklachten zich soms pas na enige tijd kunnen ontwikkelen. 

Vul het schadeformulier in en verzamel bewijsmateriaal

Als eisende partij moet u stellen en zonodig bewijzen dat het verkeersongeval is veroorzaakt door de andere partij. Vul daarom na het verkeersongeval het schadeformulier in samen met de andere bestuurder. Het schadeformulier is een belangrijk bewijsstuk omdat door middel van dit formulier de schuldvraag kan worden vastgesteld. Als de politie na het ongeval ter plaatse is gekomen dan is er een politierapport opgesteld. In het politierapport wordt de toedracht van het ongeval beschreven, ook dit is belangrijk voor de schuldvraag. U dient ook bewijsmateriaal te verzamelen. Maak foto’s van de ongevalslocatie, eventuele schade aan de voertuigen en uw verwondingen. Daarnaast is het verstandig om de gegevens van getuigen te noteren.  

Schadevergoeding claimen na een aanrijding van achteren

Na een aanrijding van achteren kunnen verschillende soorten schade worden geclaimd. Dit omvat allereerst de materiële schade, zoals bijvoorbeeld reparatiekosten van beschadigde persoonlijke bezittingen, medische kosten en inkomensschade als gevolg van gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. U kunt ook een vergoeding claimen voor immateriële schade. Immateriële schade is een vergoeding voor pijn, leed, en verminderde levenskwaliteit.

Bel ons voor een afspraak

U kunt uw zaak geheel vrijblijvend voorleggen aan onze advocaten en juristen. Wij helpen u door het juridische proces, zodat u zich kunt focussen op uw herstel.

Direct telefonisch advies?

Wij adviseren u graag geheel kosteloos en vrijblijvend.

Wij zorgen ervoor dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

Stel gerust uw vraag. Wij reageren binnen 1 werkdag.